10 tipov pre zdravú domácnosť krok za krokom.

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, či žijete v zdravej a netoxickej domácnosti? Viete čo všetko vás doma môže ovplyvňovať po zdravotnej stránke? Dobre vieme, že pre udržanie zdravia už dávno nestačí iba zdravá strava a pohyb, prinášame vám preto malý súhrn a zopár užitočných tipov na čo sa zamerať, aby sa vaša domácnosť stala oázou zdravia pre malých, veľkých, ale aj našich domácich miláčikov:
1/ Nájdite si naozaj prírodnú a certifikovanú kozmetiku – opatrnosť je namieste pri všetkom, čo si dávame priamo na tvár, telo, vlasy, dokonca aj do úst v podobe zubnej pasty. Koža je najväčším orgánom tela a je tiež bariérou medzi vonkajším prostredím a našimi orgánmi. Pokožka je dlhodobo vystavená celej rade vonkajších vplyvov a do krvného riečišťa absorbuje až 60% látok, v závislosti na ich vstrebateľnosti a veľkostia a najmä nezabudnite že veľké riziko predstavujú aj líčidlá a parfémy.
Výhody pre vaše zdravie – ak produkty neobsahujú žiadne syntetické látky – v certifikovanej prírodnej kozmetike nenájdete konzervačné a synteticky vyrobené látky, farbivá, silikóny ani žiadne ropné zložky.Nezaťažujete takto životné prostredie a kozmetika nie je testovaná na zvieratách, je bezpečná pre vodné ekosystémy a má lepšie účinky, ideálne s univerzálnym použitím pre celú rodinu, ušetríte tým aj rodinný rozpočet.
2/ Upratovanie a snaha o prehnanú čistotu domácnosti môže aj škodiť, často je príčinou mnohých alergií a spôsobuje poruchy imunitného systému. Čistiace prostriedky sú najrozšírenejšími a najviac dostupnými jedmi na svete. Zbavenie sa toxických látok v domácnosti je prvý predpoklad pre upevnenie celkového zdravia a začiatok šetrného správania sa k prírode… použitím prírodných a ekologických prostriedkov získame tým najmä toto:
–  nie je potrebné používať ochranné pomôcky, pretože sú šetrné k pokožke aj k dýchaciemu ústrojenstvu ( nezaťažujú pečeň, obličky, pľúca ani imunitný a hormonálny systém )
– sú šetrné k prírode, k osobám a zvieratám v domácnosti a fungujú rovnako dobre ako bežná drogéria
– ceny sú takmer totožné ako bežné čistiace prostriedky, kúpite ich v každom lepšom bioobchode alebo na webe – z našich dlhoročných skúseností odporúčame napríklad značku Almawin a samozrejme tradičné domáce recepty fungujú tiež – ocot, 3% peroxid vodíka, soľ, sóda.
3/ Nie je voda ako voda a preto by sme sa mali zaoberať jej kvalitou, nakoľko tvorí viac ako 3/4 hmotnosti nášho tela, je nevyhnutná pre všetky jeho kľúčové funkcie a dôležitá pri čistení organizmu.
Klasická voda z kohútika môže obsahovať mnoho kontaminantov ako sú hormóny, reziduá rôznych liečiv, hliník , amoniak, otruť, dusičnany či zvyšky hnojív.

Riešením môže byť filtračná kanvica, filter na kohútik alebo vodný filter pod drez.

4/ Čistý vzduch – základom čistej a netoxickej domácnosti je samozrejme vetranie. Pokiaľ máte v domácnosti alergikov alebo žijete v mestách v znečistenom prostredí, dobrým pomocníkom sa môže stať čistička vzduchu, ktorá dokáže zachytiť prach, plesne, zápachy, peľ, baktérie, chlpy domácich maznáčikov.

A viete, ktoré izbové rastliny znižujú množstvo škodlivých látok v ovzduší a zvyšujú vlhkosť vzduchu. Patrí k nim: Nephrolepis, Chlorophytum, Aglaonema, Chamaedorea, Ficus alii, Rhapis, Dracaena, Sansevieria, Spathiphyllum, Areca.
 5/ Osvetlenie – svetelná hygiena je veľká téma. Je potrebné vyberať také svetlá, pri ktorých sa cez deň môžete sústrediť na prácu a ktoré večer  negatívne nenarušia váš cirkadiánny rytmus. Všetky digitálne obrazovky vyžarujú modré svetlo, ktoré môže spôsobovať bolesti hlavy či poruchy spánku. Blokovanie modrého svetla zlepšuje sústredenie, spánok a náladu. Odporúčame okuliare blokujúce modré svetlo – sú skvelým pomocníkom ako dodržiavať svetelnú hygienu. Prípadne nastavte si do tzv. červeného módu aj váš mobil alebo počítač.
6/ Toxikologické hrozby sú aktuálne aj u kuchynského riadu – čomu sa treba určite vyhnúť?
– výrobkom z čierneho polyamidu a nylonu, môžu obsahovať nebezpečné amíny, ktoré sa zahriatím uvolňujú
– melamínový riad a príbory – môžu obsahovať nefrotoxický melamín a karcinogénny formaldehyd
– dekorácie na hrnčekoch a pohároch – často obsahujú olovo a kadmium, ktoré sa dostávajú do organizmu spolu s nápojom
– farebné glazúry keramického kuchynského riadu – môžu obsahovať ťažké kovy
– teflónový riad – pri vyšších teplotách sa z neho uvoľňujú nebezpečné fluorované uhľovodíky
My odporúčame konkrétne jeden certifikovaný a rokmi osvedčený, kvalitný kuchynský riad a tým je smaltovaný riad značky RIESS, ktorý je vyrábaný ručne vo fabrike v meste Ybbsitz v Rakúsku. Proces výroby je CO2 neutrálny, pretože sa používa zelená energia z 3 mestských vodných elektrární. Žiadny hrniec RIESS neobsahuje olovo. Tento riad spĺňa prísne štandardy kvality organizácie Europe enamel Authority, tieto výrobky sú kontrolované a testované v oficiálnych rakúskych inštitúciách, aby sa vylúčilo použitie olova, kadmia, antimónu, bária či zinku.
7/ Keďže v posteli trávime 1/3 života, treba si posvietiť aj na zdravý spánok, ktorý zahŕňa kvalitný matrac z prírodných materiálov a bez toxických látok, tiež vyberať si plachty či obliečky z certifikovaných bio materiálov ( bavlna, ľan, konope ). Vynikajúce textílie, vankúše, paplóny, uteráky a iné výrobky nájdete na stránke www.grueneerde.com, ich najbližší kamenný obchod je v centre Viedne.
8/ Škodia nám niektoré elektrické či elektronické zariadenia domácnosti ako mikrovlnné rúry, indukčné varné dosky, televízory v spálňach, mobily na nočných stolíkoch či modemy na wifi? Súčasná veda je plná kontroverzných zistení, takže jednoznačnú odpoveď stále nepoznáme, ale nič lepšie ako prevencia neexistuje, takže ak sa viete zaobísť bez zbytočného žiarenia z týchto prístrojov, je dobré sa im čo najviac vyvarovať.
9/ Zaobstarajte si netoxické boxy na jedlo – vďaka nim sa nemusíte báť, že sa do vášho jedla budú uvoľňovať toxíny z plastov. Boxy môžete vyberať nerezové, zo skla, alebo vyhľadávať nezávadné plasty. Na trhu je dostatočná ponuka, no preferujte najmä certifikované výrobky.
10/ Každá snaha o zero waste domácnosť sa počíta – obmedzte spotrebu plastov, zamedzte plytvanie so zdrojmi a zamerajte sa na produkty, ktoré budete môcť dlhodobo a opakovane používať.
Ako začať – noste si do obchodu vlastné bavlnené tašky, ak si beriete kávu so sebou, noste si svoj vlastný opakovateľne použiteľný pohárik, zabezpečte si na cesty a do auta ekologické nádoby na tekutiny a nekupujte nápoje v plastových fľašiach, vymeňte doma plastové slamky za kovové, než si niečo kúpite, zamyslite sa nad tým či to naozaj nevyhnutne potrebujete, nevyhadzujte zbytočne jedlo atď.
Ak máte aj vy nejaké tipy či vychytávky pre netoxickú domácnosť, podeľlte sa s ostatnými v komentároch.
Záverom: Jesť zdravo a cvičiť už v dnešnej toxickej dobe nestačí. Nemusíte okamžite obrátiť svoj život naruby, ale treba aspoň začať menšími zmenami, ktoré nám časom potvrdia, že sme sa vydali správnou cestou. Takouto zmenou môže byť napríklad používanie prírodného sprchovacieho gélu, alebo výmena toxického pracieho prášku za ekologický variant, miesto večerného sledovania televízie čítajte kniku… sú to malé fragmenty, ale výsledkom je v konečnom dôsledku hlavne je naše zdravie.

Ďaľšie články